Mijn naam is Ingrid van der Weide (1983) en ik ben therapeut bij Praktijk Rivivere in Heerenveen. In 2010 ben ik afgestudeerd aan de opleiding creatieve therapie (vaktherapie) aan de Stenden Hogeschool. Sindsdien ben ik werkzaam in de GGZ en heb ik ervaring opgedaan in het behandelen van verschillende doelgroepen en problematieken. Daarnaast ben ik geschoold om mijn eigen levenservaring op een professionele wijze binnen de therapie in te zetten.

Eigen achtergrond en specialisatie

Vanuit mijn eigen achtergrond met trauma, heb ik de kracht ervaren van hoe een lichaamsgerichte- en non-verbale behandeling kan bijdragen aan herstel. Daar waar misschien geen woorden (mogen) zijn, zijn er beelden en associaties. Ook kan trauma niet los worden gezien van het lichaam. In het lichaam zit de onveiligheid, de sensaties en vanuit het zenuwstelsel de vlucht-, vecht- en bevriesreacties om te overleven. Door het lichaam bij de behandeling te betrekken kun je leren om je weer veilig te voelen bij jezelf, maar ook bij anderen.

Werkervaring

Zorgcentrum Wittelte
In 2010 ben ik als vaktherapeut begonnen bij Zorgcentrum Wittelte, een zorginstelling voor mensen met een licht verstandelijke beperking of psychiatrische problematiek. Hier behandelde ik zowel kinderen als volwassenen voor trauma, persoonlijkheidsproblematiek, depressie, psychose en hechtingsproblematiek. Ook gaf ik enkele groepsbehandelingen, waaronder sociale vaardigheidstraining en beeldende therapie.

Human Concern
In 2017 maakte ik de overstap naar Human Concern. Dit is een visie gedreven GGZ instelling die zich specifiek richt op de behandeling van volwassenen met een eetstoornis. Alle behandelaren werken vanuit ervaringsprofessionaliteit. Wat betekent dat ze naast ervaringsdeskundigheid ook vakkennis inzetten.

Care to Change GGZ
In 2021 was ik 3 dagen in de week werkzaam als dramatherapeut bij Care to Change (zzp). Hier behandelde ik in een multidisciplinair team voornamelijk volwassenen met persoonlijkheidsproblematiek en (complex) trauma. Hier geef ik zowel individuele behandeling en groepstherapie (schematherapie).

Traumacentrum Buitengewoon
Hier werk ik sinds maart 2021 (nu 3,5 dag) als allround traumabehandelaar en behandel ik mensen met (complex) trauma d.m.v. EMDR, exposure, schematherapie, lichaamsgerichte therapie en vaktherapie.

Bijscholing en ontwikkeling

Ik vind het belangrijk om mijzelf te ontwikkelen. Daarom volg ik met regelmaat supervisie en bijscholingen.

2016
Ervaringsprofessional

2019
EMDR 4 daagse opleiding (Take off support)

2021
Schematherapie
Pessotherapie module 1 (lichaamsgerichte psychotherapie)
Jaartraining trauma en gehechtheid (lichaamsgerichte traumatherapie)
Trauma sensitive yoga foundational training
Psychotraumatalogie – 3 jarige opleiding tot traumatherapeut (2021-2023)

2022
Basisopleiding paardencoaching bij Caprilli coaching (april)
EMDR bij volwassenen BIVT (mei/juni)
Cognitief gedragstherapeutisch werker CGW (april/september)
Vervolgcursus CWG met IE (exposure) en IR (rescripting)
TCTSY – 300 uurs opleiding trauma centre trauma sensitive yoga (sept/maart 2023)

Kwaliteit

Ik ben aangesloten bij de Nederlande Vereniging voor Dramatherapie, de Federatie Vaktherapeutische Beroepen, het NIBIG met een wkggz-registratie en de NFG. Ook sta ik ingeschreven bij het Register Vaktherapie en voldoe ik aan de kwaliteitscriteria van de beroepsgroep.
Ik ben in bezit van BHV/EHBO.


Ingrid van der Weide, therapeut bij Praktijk Rivivere in Heerenveen – Friesland