Praktijk Rivivere biedt traumatherapie in Heerenveen – Friesland voor kinderen en volwassenen

Heb je één of meerdere traumatische gebeurtenissen meegemaakt in je leven? Nog niet zo lang geleden of in je jeugd? Dan kun je bij Praktijk Rivivere terecht voor een behandeling voor trauma.

Wat is trauma?

Er zijn twee verschillende soorten trauma.
Shocktrauma: een eenmalige traumatische ervaring zoals een verkeersongeval, geweld, overval, inbraak of seksueel geweld.
Complex trauma: wanneer iemand meerdere traumatische ervaringen heeft meegemaakt kan mogelijk complex trauma ontstaan. Voorbeelden zijn een onveilige jeugd, emotionele verwaarlozing, seksueel misbruik of mishandeling.

Als je één of meerdere traumatische gebeurtenissen hebt meegemaakt dan kan dat gevolgen hebben die je belemmeren in het dagelijkse leven. Zoals:
– somberheid en depressieve gevoelens
– slaapproblemen en nachtmerries
– herbelevingen en flashbacks
– concentratieproblemen
– hyperwaakzaamheid
– snel schrikken
– geïrriteerdheid
– herinneringen aan de gebeurtenissen uit de weg willen gaan
– een gevoel van onveiligheid
– problemen op het gebied van relaties en sociale contacten
– dissociëren
– onverschilligheid en een gevoel van ‘afgestompt’ zijn
– onveilige hechting (bij jeugdtrauma)
– psycho-somatische klachten

Traumatherapie

De gevolgen van trauma zijn voor iedereen anders. Daarom werkt Praktijk Rivivere met een breed en integraal behandelaanbod wat bestaat uit:

Lichaamsgerichte werkvormen
Trauma en het lichaam kun je niet van elkaar scheiden. In het lichaam zit de spanning, de shock, de onveiligheid, de lichamelijke herinneringen en de vecht, vlucht en bevriesreacties. Door middel van lichaamsgerichte werkvormen gaan we o.a. op zoek naar manieren om je weer veilig in je lichaam, bij jezelf en bij anderen te voelen.

EMDR
Bij enkelvoudig trauma kan mogelijk EMDR worden ingezet als onderdeel van de behandeling. Dit kan helpen om de lading van het trauma te verminderen.

Non-verbale therapie
Soms is het te moeilijk (zo niet onmogelijk) om te praten over wat je hebt meegemaakt. Door middel van non-verbale therapie kun je hier op een andere manier uiting geven. Hierbij kun je denken aan creatieve werkvormen, spelvormen of drama.

Gesprekstherapie
Praten over wat je hebt meegemaakt kan helpend zijn bij het verwerken van trauma. Op deze manier kun je meer inzicht krijgen in patronen, gedachtes en gevoelens. Samen kunnen we onderzoeken hoe je hier mee om kunt gaan.

Ervaringsdeskundigheid
Zelf ben ik ervaringsdeskundige op het gebied van trauma. Wanneer dit voor jou prettig en steunend is, kan dit ingezet worden bij de behandeling.


Praktijk Rivivere logo dramatherapie vaktherapie kinderen volwassenen trauma hechting ptss cptss heerenveen friesland leeuwarden

Praktijk Rivivere – traumatherapie in Heerenveen – Friesland voor kinderen en volwassenen