Praktijk Rivivere biedt traumatherapie in Heerenveen – Friesland voor jongeren (16+) en volwassenen.

Heb je één of meerdere traumatische gebeurtenissen meegemaakt in je leven? Nog niet zo lang geleden of in je jeugd? Dan kun je bij Praktijk Rivivere terecht voor een behandeling voor trauma.

Wat is trauma?

Er zijn twee verschillende soorten trauma.
Shocktrauma: een eenmalige traumatische ervaring zoals een verkeersongeval, geweld, overval, inbraak of seksueel geweld.
Complex trauma: wanneer iemand meerdere traumatische ervaringen heeft meegemaakt kan mogelijk complex trauma ontstaan. Voorbeelden zijn een onveilige jeugd, emotionele verwaarlozing, seksueel misbruik of mishandeling.

Als je één of meerdere traumatische gebeurtenissen hebt meegemaakt dan kan dat gevolgen hebben die je belemmeren in het dagelijkse leven. Zoals:
– somberheid en depressieve gevoelens
– slaapproblemen en nachtmerries
– herbelevingen en flashbacks
– concentratieproblemen
– hyperwaakzaamheid
– snel schrikken
– geïrriteerdheid
– herinneringen aan de gebeurtenissen uit de weg willen gaan
– een gevoel van onveiligheid
– problemen op het gebied van relaties en sociale contacten
– dissociëren
– onverschilligheid en een gevoel van ‘afgestompt’ zijn
– onveilige hechting (door bijv. jeugdtrauma)
– psycho-somatische klachten

Traumatherapie

De gevolgen van trauma zijn voor iedereen anders. Daarom werkt Praktijk Rivivere met een breed en integraal behandelaanbod wat bestaat uit:

Dramatherapie
Dramatherapie is een ervaringsgerichte therapievorm waarbij gebruik wordt gemaakt van dramatische middelen zoals opstellingen, imaginaire rescripting, rollenspel, expressie, beweging, gedichten, muziek en verhalen.

EMDR
Bij enkelvoudig trauma kan mogelijk EMDR worden ingezet als onderdeel van de behandeling. Dit kan helpen om de lading van het trauma te verminderen.

Lichaamsgerichte therapie
Trauma en het lichaam kun je niet van elkaar scheiden. In het lichaam zit de spanning, de shock, de onveiligheid, de lichamelijke herinneringen en de vecht, vlucht en bevriesreacties. Door middel van lichaamsgerichte werkvormen gaan we o.a. op zoek naar manieren om je weer veilig in je lichaam, bij jezelf en bij anderen te voelen.

Schematherapie
Schematherapie helpt je de oorsprong van gedragspatronen te doorgronden en te veranderen. De invloed van ervaringen uit je jeugd op je patronen en dagelijkse leven wordt onderzocht. Je leert jezelf zodanig veranderen dat je je beter gaat voelen, beter voor jezelf kunt zorgen en beter voor jezelf op kunt komen. Je leert voelen wat je behoeften zijn en je leert hier op een gezondere manier voor op te komen. Hierdoor verandert niet alleen je gedrag, maar veranderen ook je gedachten en gevoelens.
(Bron: www.schematherapie.nl)

Gesprekstherapie
Praten over wat je hebt meegemaakt kan helpend zijn bij het verwerken van trauma. Op deze manier kun je meer inzicht krijgen in patronen, gedachtes en gevoelens. Samen kunnen we onderzoeken hoe je hier mee om kunt gaan.

Ervaringsdeskundigheid
Zelf ben ik ervaringsdeskundige op het gebied van zowel een eetstoornis als trauma. Wanneer dit voor jou prettig en steunend is, kan dit ingezet worden bij de behandeling.

Werkwijze
Voorafgaande aan de behandeling voeren we een intakegesprek. Tijdens dit gesprek maken we kennis met elkaar en is er ruimte voor jouw verhaal. Ook krijg je meer informatie over de werkwijze. Tegelijkertijd kun je ervaren of er voldoende klik is om een samenwerking te starten.
Na het intakegesprek stellen we samen een behandelplan op waarin jouw persoonlijke doelen beschreven staan. Tijdens de sessies gaan we hier vervolgens mee aan de slag en evalueren we regelmatig de doelen en stellen waar nodig de koers bij.

Tarieven en vergoedingen
De kosten zijn €80,- per individuele sessie van een uur. Meer informatie over tarieven en vergoedingen is hier te vinden.

Aanmelden

Wanneer je je aan wilt melden voor de behandeling, dan kan dit door het aanmeldformulier in te vullen en te mailen naar info@praktijkrivivere.nl

Wachttijd
Praktijk Rivivere heeft momenteel geen ruimte. U kunt zich echter nog steeds aanmelden, u dient dan rekening te houden met een langere wachttijd. Na het inzenden van het aanmeldformulier wordt u op de lijst geplaatst en zo spoedig mogelijk uitgenodigd voor het intakegesprek.


Praktijk Rivivere – traumatherapie in Heerenveen – Friesland voor volwassenen